pondělí 24. června 2013

Film Čtvrtý druh - pravda, nebo výmysl?

V roce 2009 přichází do kin horor The Fourth Kind (Čtvrtý druh). Vypráví příběh o událostech, souvisejících s únosy UFO. Vše se má odehrávat na Aljašce ve městě Nome. Tento film je hrozně zaujal, ale nevěděla jsem, jestli je to realita, či fikce - tak jsem se rozhodla, že o tom zjistím více.

Úplně na začátku filmu uvidíte záběr, kde vám sympaťanda Milla Jovovich vysvětlí, že ve filmu hraje skutečnou doktorku Abigail Tylerovou. Dále se dozvíte, že se vše odehrává na Aljašce prvních devět říjnových dnů. V malém městečku Nome se začnou dít podivné věci. Tamní obyvatele začnou unášet mimozemšťani, nejspíše k pokusům. Po pokusech jsou vráceni zpět a je jim vymazána paměť. Z celého filmu mi šel mráz po zádech. Celý film je totiž prokládán záběry kamery, kde svědci dokazují, že UFO doopravdy existuje a lidstvo je v extrémním nebezpečí. Na konci filmu jsem ale chtěla vědět jen jedno - je to všechno pravda? 


doktorka Tylerová ? 

Známým faktem je, že zhruba od 60. let 20. století se v Nome dějí zvláštní příhody - záhadná a poměrně častá úmrtí a pohřešování osob. Co za tím ale stojí? Film na to má odpověď - únosy mimozemšťany! V roce 2000 je nevysvětlitelně zavražděn manžel doktorky Tylerové. Najednou si začne stěžovat mnoho lidí, že se budí v noci bez příčiny, vždy kolem půl 3 nebo 3 ráno. Na okně jim vždy sedí bílá sova. Proč ale všichni ve stejnou dobu vidí sovu a nemohou spát? 




Nastává období paniky, výkyvy nálad a podivného chování, kdy mají pacienti sklony k vraždění a také k sebevraždám. S rozuzlením přichází Tylerová a tvrdí, že je to setkání čtvrtého druhu. Tenhle termín byl vymezen doktorem Josefem Allenem Hynkem v roce 1972. Působení čtvrtého druhu znamená, že mimozemšťané přímo působí na člověka. Existuje až sedm druhů - sedmým druhem je křížení lidí s mimozemšťany. 

Po filmovém ztvárnění se objevují webové stránky, které jako jediné zveřejňují životopis doktorky Tylerové. Jenže nikde jinde se o ní nemluví, dokonce místní tvrdí, že žádná taková doktorka neexistuje! Najednou vyplouvá na povrch, že žena z dokumentárních záběrů je Charlotte Milchard, britská herečka. 



Městečko Nome se stává turistickou atrakcí. Lidé pátrají po realitě, ale studená sprcha je čeká hned po příjezdu do městečka - v Nome nejsou žádné lesy a ani hory. Najednou se zjistí, že film byl natáčen v Bulharsku.

Skutečné jsou však mizení osob a záhadná úmrtí. Za příčinu vyšetřovatelé považují alkohol a nízké teploty. Existuje však přes 60 případů, kdy lidé tvrdí, že se stali oběťmi čtvrtého druhu. Jsou to lidé, kteří se objeví po delší době, mají viditelné zranění na těle, které ale neví, jak vznikla, dále mají i podkožní implantáty atp. 

Takže film Čtvrtý druh je nejspíš fikce - ale něco na tom pravdy asi bude, že ? 


zpracovala Kristýna Makarovová







Sdílet na Facebooku